31 Mayıs 2009 Pazar

Yavaş Çita Hakkında Herşey


Yavaş Çita Hakkında Herşey


Sürekli bir Yavaş Çita'dır gidiyor. Peki, sıradan bir Çita ile Yavaş bir Çita arasındaki farklar nelerdir?
Önce Çita'larla ilgili ön bilgi verelim. Nedir, ne değildir Çita?

[çAlıntı]
Çit (Sanskritçede) benekli anlamına gelen Çitraka sözcüğünden gelir) (Acinonyx jubatus) Kedigiller ailesinin ilginç bir üyesi olup, aslanlar gibi sürü halinde veya saklanarak avlanmak yerine, yüksek hızının avantajını kullanarak avlanan bir hayvandır. Kısa mesafede (460 m.kadar) 120km/saatlik bir hızı tutturabildiği gibi, sıfırdan 120 km/saat hıza sadece 3,1 saniyede erişebilmektedir.Eğer 460 metreden fazla koşarsa vücut ısısı 46 derecenin üstüne çıkar ve bu da çitanın beynine zarar verir. Vücudunda benekler olup başı küçüktür.Gözlerinin altından ağzına ve çenesine inen siyah çizgiler bulunur.Bu çizgiler güneş ışınlarını çeker ve böylece av için daha rahat bir görüş sağlar. En önemli özelliği de dünyanın en hızlı koşan memelisi olmasıdır.

Bilimsel Sınıflandırma

Alem:
Animalia (Hayvanlar)
Şube:
Chordata (Kordalılar)
Sınıf:
Mammalia (Memeliler)
Takım:
Carnivora (Etçiller)
Familya:
Felidae
Cins:
Aninonxy
Tür:
A. Jubatus [/çAlıntı]

Gelelim Yavaş Çita'ya... Aslında, doğada Yavaş Çita yoktur. Eğer, bir Çita koşamayacak duruma gelirse ya açlıktan ölür ya da başka canlılar tarafından öldürülür. Bu yüzden, yavaş bir çitayı National Geographic ya da Discovery Channel'da görmeniz mümkün değil.

Yavaş Çita'lar, Kedigillerin ortak özelliklerine sahip olup, bütün gün yatarak, etrafı izleyerek, hazır yemekle beslenip, film izleyerek vakit geçirirler. Öyle 120km/saat felan hızla koşmazlar, koşamazlar. Koşabilecek durumda olsalar bile koşmak istemezler, çünkü koşmaları için bir neden yoktur. Bir telefonla işlerini hallederler.

Devamsızlık yüzünden okula, mecburiyetten devlet dairelerine, sigara almak için bakkala çakkala, kızgınlık döneminde dişi bulmak için kafeye, bara giderler.
Eğer erken yatmak için bir nedenleri yoksa, geç yatarlar. Zaten erken kalkmaları gerekiyorsa, hiç yatmazlar. Her Kedigil gibi uykuyu severler, bir günde 15-16 saat uyudukları görülmüştür.

Ortam elemanı değildirler, geride kalıp kuul takılmayı severler, rahattırlar. Bazen sosyalleştikleri de görülür. Genellikle internet aleminde, 1024/256 bağlantı ile koşarlar siteden siteye, msn'e girip muhabbet ederler, çeşitli sitelerde takılırlar. Photoshop kullanıp, denişik san'ât eserleri ortaya koyarlar.


Ha bir de Blog'u vardır bu Yavaş Çita'nın, açıp Blog'a bir şeyler yazar. Bak mesela, bunu yazdı. Yaa.. ;)

2 yorum:

  1. Bir de güzide bir Red Hot Chili Peppers şarkısıdır kendileri =P

    YanıtlaSil
  2. Öyledir ve bu Yavaş Çita'da RHCP'yi çok sever =P

    YanıtlaSil